Žula v interiéri – nepriateľ či kamarát?

26. 10. 2019

V dnešnej dobe, kedy sa ľudia vracajú k použitiu prírodných materiálov možno aj vy uvažujete práve o žule. Na použitie žuly (odborne granitu) v interiéri ste určite počuli veľa názorov. Vysoká cena? Náročná údržba? Komplikovaná montáž? Toto sú pojmy, na ktoré môžete v spojení so žulou kľudne zabudnúť. V tomto článku vám priblížime výhody i nevýhody použitia žuly v interiéri.

Investícia, ktorá sa oplatí

Ešte pred pár rokmi bol prírodný kameň doménou luxusnejšie vybavených domov a bytov, najmä kvôli jeho vysokej cene. Dnešná doba však ponúka širšiu paletu odtieňov žuly, vďaka čomu môžeme hovoriť o poklese ceny za tento materiál. Áno, určite to stále nie je najlacnejšia voľba, no vďaka svojej extrémne vysokej trvácnosti a odolnosti sa vám táto investícia časom zúročí. Práve preto je žula ako jeden z prírodných materiálov zaradený medzi favoritov v oblasti zariaďovania domácností.

Kam s ňou?

Veľa ľudí nemá predstavu, kam by sa im takáto žula hodila. Spôsobov je niekoľko, záleží od človeka, čo od daného materiálu v interiéri požaduje. Najčastejšie sa stretávame s využitím najmä v kuchyni, kúpeľni alebo krbové obloženie. Čo sa kuchyne týka, záujem je hlavne o kuchynské dosky a kuchynské zásteny. Vzrastá však aj obľuba prírodných žulových podláh.

Kameň udržiava teplo aj chlad

Výhoda žuly je v jeho odolnosti vďaka extrémnej tvrdosti materiálu. Kameň je na pocit chladný, avšak je vhodný aj na podlahové kúrenie – v tomto prípade je veľmi dobrým vodičom a dlho zadržiava teplo, čo vám môže ušetriť nejakú tú korunku. Nevadia mu však ani extrémne vysoké teploty, napríklad z hrncov. Treba však dávať pozor na „teplotný šok“, teda takéto horúce platne sa nesmú dostať do kontaktu s ľadovou vodou, čo by mohlo spôsobiť prasknutie materiálu. To isté platí aj v exteriéri, najmä v lete.

Žula vs. mramor

Najčastejšie kladenou otázkou je rozdiel medzi žulou a mramorom. Zároveň sú to dva najviac využívané materiály. Obe varianty majú svoje výhody aj nevýhody.

Mramor je voľbou hlavne pre jeho veľmi zaujímavú a charakteristickú kresbu, ktorá pôsobí elegantne snáď v každom interiéri. Žula má zas väčšie spektrum rôznych odtieňov a kresieb a má lepšie vlastnosti – lepšie odoláva chemikáliám, vyšším teplotám a je tvrdšia a trvácnejšia.

V našej ponuke nájdete široký výber žuly ako aj mramoru. Pozrite si náš vzorkovník.

9 plusov prírodnej žuly

  1. Kameň je jednoznačne najodolnejším materiálom na výrobu podláh, kuchynských dosiek a pod. Je odolný voči poškriabaniu, vysokým teplotám a chemikáliám, ktoré sa bežne v domácnosti používajú.
  2. Ponúka množstvo povrchových úprav – lesk, mat, protišmykové úpravy a pod.
  3. Dá sa špeciálne impregnovať, napr. proti mastnotám, nasiakavosti, vlhkosti, čo je ideálne do interiérov s vyššou vlhkosťou.
  4. Je rozmerovo presná – zameranie vždy musí prejsť rukami profesionála.
  5. Kameň vynikne najlepšie na väčšej ploche, ako napr. podlaha, kuchyňa, obklady.
  6. Je hypoalergénna.
  7. Správne položenie kameňa umožňuje elimináciu špár, v ktorých sa zachytávajú nečistoty.
  8. Veľmi ľahká údržba.
  9. Má nízky tepelný odpor, vďaka čomu je ideálnym riešením pre podlahové kúrenie.

Prírodný kameň má teda širokú škálu využitia. Záleží na vás, v ktorých miestnostiach by ste vedeli oceniť prínos tejto prírodnej krásy. Avšak vždy platí staré dobré pravidlo – menej je niekedy viac. Inšpirácie v interiéri nájdete kliknutím na tento odkaz.

Fotografie: pinterest.co.uk